/ БТА
Президентът на САЩ Джо Байдън за пръв път окачестви русия си колега Владимир Путин като "военнопрестъпник", предаде Франс прес.

"Това е един военнопрестъпник", каза Байдън в отговор отправен от журналистка въпрос в Белия дом. Досега администрацията избягваше да използва фразата, включително при директно запитване, oтбелязва BBC.

Появи се фалшиво обръщение на Зеленски за капитулация на Украйна

Последва незабавна реакция от Кремъл. "Думите на президента на САЩ Джо Байдън, който нарече руския президент "военен престъпник", са неприемлива и непростима реторика, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Считаме за неприемлива и непростима подобна реторика на държавния глава, чиито бомби убиха стотици хиляди хора по света“, каза говорителят на Кремъл.

По-рано в сряда държавният секретар Антони Блинкен каза, че САЩ "търсят много упорито" да определят дали руските сили умишлено се насочват към цивилни. Украйна поиска от Хага да разследва Русия за военни престъпления. Помолена да обясни допълнително коментарите на президента, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза, че Байдън „говори от сърцето си и коментира видяното по телевизията - варварски действия на брутален диктатор чрез нахлуването му в чужда държава".

Кметството в Мариупол: Руска атака срещу градския театър, в който се крият хиляди цивилни

Въпреки това тя добави, че "законен процес" за разследване на твърдения за военни престъпления "продължава да се провежда в Държавния департамент".
BBC/CNN/ТАСС