Българска банда за фалшиви кредитни карти заловена в Испания
Българска банда за фалшиви кредитни карти заловена в Испания / netinfo

Испанската национална полиция съобщи, че е арестувала 12 души – всички българи, обвинени, че принадлежат към световна престъпна организация за фалшифициране на кредитни карти, които действали в Мадрид, съобщава испанският печат.

Фалшификаторите копирали информацията от магнитните ленти на кредитни карти в страни от Карибския басейн и в Европа, след което отивали в Испания, за да източват сметки от банкомати. Според Главното управление на Националната полиция в Мадрид организацията имала „оперативни клетки“ по цял свят и от всеки „удар“ печелела между 400 000 и 600 000 евро, поради което се предполага, че общият резултат от престъпната й дейност възлиза на около 5 милиона евро. Разработването на бандата започнало преди няколко месеца, когато полицията установила съществуването на подозрителна мрежа, чиито членове пътували от различни места в Европа – главно Германия, Испания и България, към страни от Карибския басейн като Барбадос или Аруба, както и до Виржинските, Малвинските и Сейшелските острови, където копирали магнитни летни от кредитни карти на туристи. След това част от членовете на бандата отивали в Испания, за да източват пари от банкомати, докато съдебната полиция засякла тази дейност.

След първите арести бандата решила да промени мястото за източване на банкови сметки и се прехвърлила в Португалия. Никой от членовете й не живеел в тази страна и за престъпните си цели те пътували непрекъснато до там. След като полицията разбрала за съществуването на бандата, била засечена информация, че в Лисабон ще се състои среща на най-високо равнище, за да се отработят с общи усилия детайлите на престъпната дейност. Така полицейските служби на Испания и Португалия проследили заподозрените и били арестувани 8 души, у които били открити 16 000 евро и многобройни инструменти за фалшифициране на кредитни карти.

При претърсванията в Португалия и Испания били открити четящо и възпроизвеждащо устройство, апарати за копиране на магнитни ленти, 2 клавиатури за банкомати, 540 безименни кредитни карти с магнитни ленти, 16 000 евро в брой, списъци със стотици ПИН-кодове, два лаптопа, фотоапарати и мобилни телефони.