Българска следа в разработка на ваксината срещу COVID-19 в Турция. В южната ни съседка в момента се работи по създаването на два вида ваксини – интраназална, във вид на спрей, която е във фаза 1, и инактивна, която е във фаза 2. Ръководителят на тази ваксина е българска изселничка от Силистра, сподели д-р Танер Чавуш от Бурса в ефира на „Събуди се”. Тя е професор по молекулярна биология и ръководи екипа, който прави изпитванията във фаза 2.

Турция преживява най-тежкия период от началото на пандемията. Тя стана четвъртата в света с най-много нови случаи на COVID-19. Само за 24 часа там бяха регистрирани 63 000 заразени, което е рекорд от началото на корона кризата. И всичко това на фона на няколко земетресения, които разлюляха страната. Бурса е четвъртият по големина град в Турция. Според д-р Чавуш причината за усложнената обстановка е неспазването на мерките.

Български учени започват производство на препарати срещу COVID-19 с антитела от коластра

„В момента сме в локдаун. Хората трябва да си стоят вкъщи, но сутринта видях, че те отново са по улиците. Все едно няма локдаун. Всяка вечер от 19 часа до 5 часа сутринта на следващия ден имаме забрана за излизане. В събота и неделя от 10 до 17 часа имаме право да излизаме до магазин”, разказа той.

Глоби в Турция има. Носенето на маски е задължително навсякъде, а глобата за неносене е около 960 лири. В страната няма богат избор на ваксини – основно имунизацията е с китайския препарат, на някои места се предлага и ваксината на Moderna.
NOVA