България и Израел са „шампиони по приятелство между народите според Нетаняху
България и Израел са „шампиони по приятелство между народите според Нетаняху / снимки: БГНЕС

Като „отлични" определи отношенията между България и Израел българският премиер Пламен Орешарски минути преди официалната си среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Двамата премиери дадоха кратки изявления за медиите, в които очертаха част от темите за разговора си на четири очи.

Докато Орешарски обърна внимание и на икономическите отношения, които според него са „приемливи" и трябва да бъдат засилени, Нетаняху постави акцент върху атентата в Бургас и вината на Хизбула.

"Имаме добри политически контакти, приемлив търговско-икономически обмен, който трябва да разширяваме и отлично сътрудничество в критични сектори като сектора на сигурността. Дълбоко съжаляваме всички за случая на бургаското летище. Продължаваме да правим всичко възможно за завършване на разследването", каза Орешарски. Той напомни, че е имал телефонен разговор с израелския си колега преди време. Убедени сме, че виновните за този атентат трябва да бъдат изправени пред съд, заяви българският премиер.

България и Израел са шампиони по приятелство между народите" според Нетаняху
netinfo
От своя страна Бенямин Нетаняху обърна внимание върху организацията, която според Израел носи вина за атентата в Сарафово - Хизбула.

"Те бяха убити от Хизбула - организация на Иран, която е официалната страна на терора в света. Ние не може да позволим официалната страна на терора да има ядрено оръжие, защото това може да застраши целия свят. Това трябва да бъде избегнато", каза Нетаняху.

Израелският премиер за пореден път изтъкна спасяването на българските евреи и подчерта, че припомня тази част от историята всеки път, когато му се отдаде възможност. Израелският премиер определи България и Израел като „шампиони" по приятелство между народите".

България и Израел са шампиони по приятелство между народите" според Нетаняху
netinfo