България е на 48-о място по просперитет в света
България е на 48-о място по просперитет в света / Thinkstock/Getty Images

Норвегия заема първото място в ежегодния рейтинг на най-проспериращите страни в света, публикуван от британския научно-изследователски център "Легатум институт", предаде ТАСС.

Следват Швейцария, Нова Зеландия, Дания, Канада, Швеция, Австралия, Финландия, Холандия и САЩ. България е на 48 място в индекса, основан на осем показателя, включващи икономическото състояние, системите за здравеопазване и образование, социален капитал, сигурност на гражданите, социални свободи, държавно управление.

Най-висока оценка България е получила в областта "сигурност на гражданите", където страната ни е на 33-то място, според класацията, поместена на сайта на института. Най-ниска е оценката по показател "социален капитал" - 87-о място сред участвалите в проучването 142 страни по света. 48-о място означава относително подобрение - през 2013 г. страната ни е била на 49-о място.

Русия е на 68-о място, Китай е достигнал 54-та позиция в общата класация. На последните места тази година са Демократична република Конго, Чад и Централноафриканската република, заемаща 142-ро място.

Източник: БТА