/ Thinkstockphotos
Алпинистът Слави Несторов изкачи днес най-високия връх в света Еверест (8848 м). Той започна експедицията си в началото на месеца, като целта беше не просто да се изкачи на най-високата точка, а и да го направи за специална кауза.
 
Несторов се опитва да повиши вниманието и знанието на хората за болестите, свързани с уринарни инфекции. Българинът бе споделил преди началото на експедицията, че над 43 млн. души страдат от такива инфекции, над 110 млн. мъже имат проблеми с простатата, а други 150 000 000 - еректилна дисфункция.


Несторов е използвал хубавото време в последните няколко дни на Еверест, както и много други алпинисти, пише "Сега". Само в последните два дни на Покрива на света са се изкачили 200 души.
 
Не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп
 


Несторов направи своето изкачване откъм Непал, докато Атанас Скатов, който се готвеше да го стори откъм Тибет, получи забрана, защото китайските власти не разрешават солови изкачвания.

След няколко дни преговори в Тингри без успех Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.