Българин арестуван за пране на пари в Коста Рика
Българин арестуван за пране на пари в Коста Рика / netinfo

Българин беше задържан в Коста Рика в обвинение за трафик на наркотици и пране на пари. 42-годишният ни сънародник, който според медиите в Коста Рика е с фамилията Христозов, е притежавал огромни суми вложени в няколко местни и международни банки. Според информация на Дарик в Карибската страна сметки имат някои от босовете на българската организирана престъпност.

Българинът е бил разследван заради притежанието на огромни количества пари в предприятия и няколко банки, според данни на Националната прокуратура за борба с наркотрафика. Според местната преса българинът, който е безработен, е използвал повече от 40 банки, разположени в различни райони на столицата. Властите искат от Христозов да докаже произхода на капиталите си, защото е ясно, че е използвал фалшиви документи и имена.

Според следствието между септември 2005 г. и септември тази година, той е получил 642 банкови превода на стойност 550 000 щатски долара, които е теглил с осем различни паспорта, в които са вписани различни имена. Освен това става ясно, че Христозов е теглил пари в най-малко 212 градове в САЩ и Европа с различни документи за самоличност. Провинциите, в които е получавал пари са Сан Хосе, Ередия и Алахуела. След това е премествал парите от една банка в друга, според следствието.

За да избегне идентификация, задържаният е предоставил на банките 48 различни телефонни номера. В момента на ареста му, той е живял под наем в апартамент, където при обиска са били открити стотици фалшиви паспорти от няколко държави, печати за фалшифициране на паспорти, фалшифицирани правни документи и луксозен автомобил "Ауди".

Според непотвърдена информация на Дарик в Коста Рика сметки и пари в частни сейфове са имали някои от босовете на организираната престъпност у нас. Информация от МВР сочи, че банкова сметка в Коста Рика е имал и покойният президент на ВАИ Холдинг Георги Илиев.