Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху
Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху / БГНЕС, архив
България ще открие генерално почетно консулство в Йерусалим
98698
България ще открие генерално почетно консулство в Йерусалим
  • България ще открие генерално почетно консулство в Йерусалим
България ще открие генерално почетно консулство в Йерусалим, стана ясно по време на срещата между премиерите Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху.

Посолството на България остава в Тел Авив. След преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим няколко други страни вече обявиха планове за преместване на мисиите си. След срещата Бенямин Нетаняху изрази надежда, че България ще премести изцяло посолството си в Йерусалим:

„Оценявам решението за откриване на почетно консулство на България в Йерусалим и се надявам това да е първата крачка в посока установяването и на българско посолство в Йерусалим“.

Нетаняху подчерта, че България и Израел са част от една съвременна цивилизация, но цивилизация, която днес е подложена на атаки от радикалния ислям и от терористични групи.
 

Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו: "Надявам се да се установи българско посолство в Йерусалим. По време на срещата ни днес ще имаме възможност да разговоряме по темите за киберсигурността. В рамките на нашите добри взаимоотношения мисля, че най-ценно е симпатията, която нашият израелски народ изпитва към вашия".

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 5 септември 2018 г.
В отговор Борисов потвърди, че двете страни ще работят заедно в борбата с тероризма и занапред и отправи покана към Нетаняху да посети България:

„По линия на двустранните отношения се надявам до края на годината да направим смесеното заседание, може и в по-гъвкава форма, но задължително трябва да посетите България. Ние сме наред като домакини“.

Премиерът информира, че днес ще има среща и с роднини на загиналите при атентата в Сарафово. Борисов посочи, че терористичният акт е бил насочен срещу израелски граждани, но в него са загинали и български граждани и на България също е била нанесена голяма щета.

В края на посещението на българския премиер в Израел е предвидено и откриването на паметник-символ на подвига на българите през Втората световна война. Това ще се случи в парк „Чарлз Клор“ в Тел Авив. Ще бъде открит паметник-близнак. Идеята за два идентични паметника е от 2013 година. Единият вече е поставен в близост до Народното събрание в София, но забавянето на втория се случи поради необходимост от преправяне, а за новата отливка кабинетът отпусна 36 000 лева.