/ пресцентър, МВнР
Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева
България приветства решението за започване на преговори на Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания.

„Приветствам решението на Съвета „Общи въпроси“ за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания. Надявам се, че Европейският съвет ще го подкрепи на 26 март“. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

В заключенията, които ще бъдат приети формално утре, има текст, обвързващ напредъка в процеса на разширяване с постигането на осезаеми резултати от Република Северна Македония в изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. По отношение на Република Албания ще следим за защитата на правата на българското национално малцинство“, каза още външният ни министър.

Тя подчертава, че „нашите приятели са в началото на един дълъг път, но на тяхно разположение ще бъде и нашият опит в преговорния процес. Пожелавам им искрено успех!“

Припомняме, че еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели обяви вчера, че държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза. „От все сърце поздравявам двете държави. Това [решение] изпраща силен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в ЕС“, се казва в съобщението.

Решението на Европейския съюз за начало на преговорите за членство със Северна Македония е признание за успехите на страната, заяви министър-председателят Оливер Спасовски. Той подчерта, че добрата новина е дошла „в изключително тежък момент за нашата държава, за Европа и за целия свят“.

От своя страна, албанският премиер Еди Рама написа по повод на новината във Фейсбук: „Ще успеем!“

В Европа също приветстваха началото на преговорите. „Добра новина в тези мрачни времена“. Така оцени решението държавният министър по европейските въпроси Михаел Рот. Той заяви, че най-после е дадена зелена светлина за начало на преговорите с „нашите приятели от Северна Македония и Албания“, която е напълно заслужена.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли поздрави страните и отбеляза, че Европарламентът винаги е подкрепял европейското бъдеще на Западните Балкани.

В рамките само на един месец РС Македония изпълни стратегическите си цели, които ще гарантират нейната независимост и стабилност. Страната стана пълноправен член на НАТО и получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Това стана благодарение на промяната, която бе извършена през 2017 г. и свалянето на авторитарния режим на Никола Груевски.

Договорът от 1 август 2017 г. за приятелство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на РС Македония.