Буш и Обама са доволни от срещата си в Белия дом
Буш и Обама са доволни от срещата си в Белия дом / БГНЕС

Джордж Буш и избраният за негов приемник Барак Обама изразиха задоволство от срещата си в Белия дом. Буш определи разговорите като добри, конструктивни, непринудени и приятелски, съобщи говорителката му Дейна Перино. Разговорът бе продуктивен и приятелски, заяви на свой ред говорителката на Обама през преходния период Стефани Кътър.

Бъдещият президент приветства ангажимента на сегашния държавен глава за един спокоен преход при предаването на властта, отбеляза тя. Кътър освен това благодари от името на Обама на Буш и на съпругата му Лора за любезното им гостоприемство. Според служители на администрацията, запознати със съдържанието на разговора между 43-ия и бъдещия 44-и президент на САЩ, двамата са обсъдили дълбоката криза в автомобилната промишленост, ипотечните кредити и изгледите за приемане на втори план за стимулиране на икономиката.

43-ият и 44-ият президент на САЩ се срещнаха за първи път от изборите на 4 ноември. Демократът Обама бе приет топло от президента републиканец Буш, въпреки че той бе основна мишена на критиките му през предизборната кампания. Новоизбраният президент направи първото си следизборно посещение при сегашния държавен глава по-рано от обичайното - едва шест дни след изборите, което според анализаторите се дължи на изключително сериозните предизвикателства пред бъдещия стопанин на Белия дом.