Броят на жертвите на рухналата сграда в Бангладеш надхвърли 600
Броят на жертвите на рухналата сграда в Бангладеш надхвърли 600 / снимка: Reuters, архив

Броят на жертвите от срутването на сграда в Бангладеш стигна днес 610 души, след като нови тела бяха открити под развалините. Това съобщи бангладешката армия над 10 дни след най-тежката промишлена катастрофа в страната, предаде Франс прес.

Броят на загиналите достигна 610 души, след като днес бяха открити още 60 тела, заяви за лейтенант Имран Хан от ръководството на спасителните екипи.

Ранени са над 2400 души. Осеметажната сграда в едно от предградията на столицата Дака се срути на 24 април, когато в шивашките цехове на горните етажи се трудеха близо 3000 работници, припомня БТА.

Спасителите успяха до момента да извадят живи 2437 души, каза Имран Хан. Според властите е трудно останките на загиналите да бъдат разпознати, защото телата често са разкъсани или в напреднал стадий на разложение.

Според Зилур Рахман Чоудхури от окръжната управа са идентифицирани едва "шепа хора", носили мобилен телефон или пропуск с името си. Той добави, че под руините най-вероятно има още жертви, като обясни предположението си с миризмата, която се носи оттам.

Както заяви член на разследващия екип, сградата, която и без това е била нестабилна според очевидци, се е сгромолясала заради вибрации, причинени от мощни генератори, монтирани в нея.

Полицията в Бангладеш вече арестува десетина души във връзка с инцидента, включително собствениците на сградата и на шивашките работилници.

Експерти, проучили обекта, заявиха тези дни, че предприемачите са използвали нискокачествени материали за строежа на сградата, издигната при това върху блатист терен в нарушение на закона.