Британското правителство иска големи глоби заради хаоса на Хийтроу
Британското правителство иска големи глоби заради хаоса на Хийтроу / Reuters

Британското правителство иска приемането на закони, съгласно които да се налагат тежки глоби на летищата, в това число и на Хийтроу, заради проблеми, създадени на пътниците при преминаването им оттам, съобщава неделното издание на в. "Таймс", като цитира британския министър на транспорта Филип Хамънд.

Според Хамънд е неприемливо компанията Би Ей Ей (BAA), в която има вложени испански капитали и която е оператор на Хийтроу, най-голямото летище в света по броя на преминали през него пътници, да допуска работата му да се блокира в продължение на няколко дни и това да засегне хиляди пътници в навечерието на коледните празници. Министърът е убеден, че за подобно нещо трябва да се налагат тежки икономически санкции. Той спомена глоби от по няколко десетки милиона британски лири.

Според британската Администрация за гражданско въздухоплаване никаква глоба не може да бъде наложена засега на Хийтроу заради хаоса там, предизвикан от обилни снеговалежи миналия уикенд. Пътници бяха блокирани на терминалите на летището няколко дни. Трафикът се нормализира едва в четвъртък, припомня БТА.

Тогава Би Ей Ей обяви, че започва външно разследване за причините, довели до тази бъркотия. Разследването ще се води от експерти, сред които бивши висши представители на американски, канадски и европейски летища. Те ще имат пълната свобода да проучат какво точно се е случило на летището, защо се е стигнало до такъв хаос и да оправят препоръки.