Британските сили са готови да влязат в Амара
Британските сили са готови да влязат в Амара / netinfo

Иракските власти опровергаха твърденията, че милицията на радикалния шиитски духовник Муктада Садр - "Армията на Махди" е поела днес контрола над южния иракски град Амара, предаде Ройтерс.

Тези сведения не са верни, заяви държавният министър по въпросите на националната сигурност Шируан ал Уайли по телефона от място близо до Амара.Той обаче посочи, че това, което става в града, е сериозно.

Говорител на британското министерство на отбраната в Лондон обяви, че британската армия е готова да се разположи отново в Амара, за да помогне на иракските сили за сигурност, предаде Франс прес.

Британският контингент отговаряше за сигурността в Амара, преди да предаде контрола на иракските сили през август, припомня агенцията.

По-рано днес Асошиейтед прес съобщи, че бойци от "Армията на Махди" са щурмували тази сутрин трите главни полицейски участъка в Амара и ги взривили. При сблъсъците са били убити най-малко 15 души, сред които петима членове на милицията, един полицай и двама случайни минувачи.

В Амара патрулират с полицейски коли около 800 бойци от "Армията на Махди", въоръжени с автомати Калашников и гранати. Милицията освен това изгражда по улиците барикади и призовава местните жители да си стоят по домовете.

Превземането на Амара принуди иракския премиер Нури ал Малики да изпрати спешно в града делегация, която включва Шируан ал Уайли и високопоставени служители на министерствата на вътрешните работи и на отбраната.