Британският дипломат №1: Русия подкопава усилията за прекратяване на войната в Сирия
Британският дипломат №1: Русия подкопава усилията за прекратяване на войната в Сирия / БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин подкопава международните усилия за прекратяване на гражданската война в Сирия, като бомбардира опоненти на Ислямска държава, заяви британският външен министър Филип Хамънд в интервю за Ройтерс, което даде по време на визита в сирийския бежански лагер Заатари в Йордания.

Русия определи обвиненията като "опасна дезинформация". Смятаме подобни заявления за опасна дезинформация, каза в отговор говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пред радио "Говори Москва".

Сирийската опозиция ще напусне преговорите в Женева, ако Асад и Русия не отстъпят

Руснаците казват: Нека да говорим и после говорят ли, говорят. Проблемът с руснаците е, че докато говорят, те бомбардират и подкрепят Башар Асад, каза Филип Хамънд. За мен източник на постоянна мъка е това, че всичко, което ние правим, се подкопава от руснаците, допълни министърът.

Откакто Русия се намеси в Сирия, малкият поток от хора, които потегляха обратно от тези бежански лагери към Сирия, секна и от Сирия заприижда нов поток от хора заради действията на руснаците, по-специално в Южна Сирия, по границата с Йордания, на няколко километра оттук, посочи Хамънд.

Руснаците казват, че искат да разгромят ДАЕШ, но те не бомбардират ДАЕШ. Те бомбардират умерената опозиция. По-малко от 30 процента от руските удари са срещу мишени на ДАЕШ, каза Хамънд.

Меркел: Бежанците трябва да се върнат в родните си страни след края на войната

Руската интервенция засилва ДАЕШ на терен, тоест постига се точно обратното, на онова, което руснаците твърдят, че искат да постигнат, подчерта министърът.

Хамънд обаче каза, че е трудно да се разбере дали подкрепата на Кремъл за Асад се е променила, защото Владимир Путин е "неразгадаем".

Едно нещо научих, първо докато бях министър на отбраната, а сега като външен министър, и то е, че колкото и да се вглежда в Путин, човек не може да отгатне нищо. Той е напълно неразгадаем, посочи Хамънд.

Башар Асад не е искал политическо убежище от Русия

Той каза, че не мисли, че иранците са били от особена полза за сирийския мирен процес.

Руснаците и иранците са много близки със сирийския режим, а и иранците са най-малкото точно толкова твърдолинейни, колкото руснаците, относно гарантиране на запазването на властта на сирийския режим, каза министърът.

Източник: БТА