/ iStock/Getty Images

Разпространението на омикронния щам на коронавирус може да доведе до значително увеличение на заболеваемостта и смъртността, гласи доклад на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Авторите на документите представиха оптимистичен и песимистичен сценарий на пандемия в Англия от 1 декември до 30 април. Първият предполага, че имунният отговор в популацията ще бъде висок, а ваксините ще останат ефективни. В този случай броят на инфекциите може да достигне 2000 на ден, а общият брой на хоспитализациите ще достигне 175 000. От тях почти 25 000 души могат да починат.

Президентът на ЮАР кани експерти да изследват Омикрон

При песимистичен сценарий броят на медицинските посещения може да се удвои в сравнение с показателите за януари 2021 г. Броят на хоспитализациите ще бъде 492 000, а на починалите 74 800.

Според един от водещите автори на изследването Розан Бернар, ако пандемията върви по оптимистичен сценарий, тогава умерените мерки ще бъдат достатъчни, за да се овладее напрежението на омикрон: ограничаване на масовите събития, спиране на работата на развлекателните заведения, работа от вкъщи.

Повечето случаи на Омикрон, установени досега в САЩ, са при напълно ваксинирани

Песимистичната перспектива обаче предполага, че може да са необходими по-строги мерки, за да се избегне претоварването на националната здравна служба“, каза Бернар.

БГНЕС