Южноафриканският президент Сирил Рамафоса покани учени от страните от БРИКС (освен Южна Африка, в неформалната асоциация влизат Бразилия, Русия, Индия и Китай) за изследване на коронавируса и неговите щамове, съобщава РИА Новости.

ЕМА: Досегашните случаи на Омикрон са предимно леки

Група специалисти от руското министерство на здравеопазването вече се подготвя за полет до ЮАР. Споразумението беше постигнато по време на телефонен разговор между президентите на двете страни. Русия също ще изпрати медицинско оборудване в Южна Африка.

В седмичния епидемиологичен бюлетин на СЗО се отбелязва, че "към 7 декември 2021 г. вариантът Омикрон на коронавируса е потвърден в 57 държави. Наличието му е отчетено във всички шест региона на СЗО”.

Експертите обърнаха внимание на факта, че броят на откритите случаи на коронавирус в момента бързо нараства в Южна Африка.

Витанов към Омикрон: Няма да развалиш на хората Коледата и Новата година

Въпреки че все още не са известни причините за това увеличение, те заявиха, че е "вероятно" разпространението на Омикрон в региона, както и засиленото тестване на населението за ковид са изиграли роля, тъй като този щам е класифициран от СЗО като застрашаващ вариант.

РИА