Математикът от БАН проф. Николай Витанов прогнозира развитието на четвъртата вълна на коронавируса у нас. „Омикронът го няма. Знаете прогнозата ми - този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина“, написа той във Фейсбук профила си. И уточни: „Казано на език народен - късно е чадо. Може и да дойдеш, но до празниците доминантен няма да станеш. Няма да развалиш на хората Коледата и Новата година. Пък догодина ще те видим какво можеш“.

Базовото репродуктивно число днес е 0.934 - близо е до 1, отчита проф. Витанов. „Отлепихме от 1 в посока надолу. Отлепихме, отлепихме, но не сме отлепили много - не падаме под 0.9“.

Според Витанов развитието е според прогнозата, а тя е за бавно свиване на обхвата на заразата. „Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Посоката на движение е надолу към 90 000. Както и очаквах, Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадрово претоварване. Справя се обаче“, отчита математикът.

23.1% повече хора са починали при сегашната вълна на COVID-19 отколкото при съответната вълна миналата година, изчислява Витанов. „Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти“.

Математикът уточнява, че не кара никого да се ваксинира насила: „Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг“.

Той прогнозира, че до края на годината починалите с COVID-19 у нас ще са над 30 хиляди души.

Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници, смята още Витанов. „Дифузното разпространение загасва. Очакват ни спокойни празници, Омикронът закъсня фатално да направи золум да края на година“, пише математикът.

И предупреждава: „Благоприятният вариант е устойчив. Трябва да държим така още 2 седмици. Заплаха за този благоприятен вариант, който в момента е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма“, смята проф. Витанов.