Той е доста по-трудно откриваем
Учени от австралийския щат Куинсланд са изолирали генетичен подвид на новия вариант на коронавируса Омикрон, пише „Гардиън“.

Той е открит в пробите на втория австралиец, заразен с Омикрон, който наскоро е пристигнал от Нигерия, заяви министърът на здравеопазването на Куинсланд Ивет Д'Ат.

 


"Искам да изкажа огромна благодарност на нашите съдебномедицински и научни служби, защото работата им с международния комитет доведе до прекласифицирането на Омикрон на два подвида и двата са тук, в Куинсланд", каза тя.

Проверяват съмнителни проби за Омикрон в България

Професор Питър Колиньон, лекар по инфекциозни болести и микробиолог в Австралийския национален университет, смята, че новият подвариант вероятно ще се разпространи в различни части на света, но не може да се нарече нов щам.

"Не мисля, че може да се нарече нов вариант, това е подтип. Нов вариант означава значителна промяна в сравнение с щамовете, които вече имаме", обясни ученият.

Математик: Омикрон може да дойде у нас преди Коледа

Според 9News, позовавайки се на експерти, новият вариант на SARS-CoV-2 е запазил около половината от генетичните промени на Омикрон. Според изпълняващия длъжността главен лекар на Австралия Питър Ейткън обаче, за разлика от предшественика си, подвариантът не притежава такова качество като "отпадане на S-гена". Вероятно това ще затруднява откриването му чрез PCR тест.
 
БГНЕС