Британски депутат замесен в руска шпионска афера
Британски депутат замесен в руска шпионска афера / netinfo

Високопоставен британски политик получи предупреждение от Даунинг Стрийт, след като МИ5 откри, че се е срещал с лице, подозирано, че е руски шпионин, съобщава БГНЕС.

Андрю МакКинли, член на Лейбъристката партия и на влиятелния Комитет по външна политика, бе заловен от Уип Геоф Хуун, след като тайните служби съобщили, че е пил чай с агента в Камарата на общините. Мъжът, Александър Поляков, работи като съветник в руското посолство в Лондон, но е подозиран, че предава информация за руските тайни служби, бившите КГБ. Андрю МакКинли бе предупреден от Хуун, че е бил вербуван от руски шпионин.

Британските агенти проследили Поляков, докато отивал към парламента за своите срещи. След като предупредили МИ5, те се обадили на Даунинг Стрийт и Хуун предупредил МакКинли, че е бил вербуван от руски шпионин и че няма да бъде добре това да излезе наяве. Въпреки това МакКинли продължил да се среща с Поляков в околностите на Лондон и задал серия от въпроси в парламента по свързани с Русия теми. За два месеца от юли миналата година депутатът задал шест въпроса за Русия. В един от тях той питал вътрешният министър Джаки Смит защо Великобритания е дала политическо убежище на Борис Березовски /прогонен от Русия противник на премиера Владимир Путин/, който е близък до критика на Путин Александър Литвиненко, отровен в Лондон през 2006 г. Другите му въпроси били свързани с боя на акредитираните руски дипломати, уредбата за екстрадиране между двете страни и обстоятелствата около депортирането през миналото лято на руски гражданин, заподозрян, че готви убийството на Березовски.

„Никога не сме обсъждали руски емигранти или бизнесмени, само международни въпроси, това е част от работата ми“, заяви МакКинли, който в момента е на едноседмично посещение в Казахстан. „Хуун ми каза: „В предишната ми работа /министър на отбраната/ срещнах хора... трябва да разбереш, че си бил вербуван от руски шпионин“, като допълни, че няма да бъде добре, ако това излезе наяве. Запитан дали е подозирал, че Поляков е шпионин, МакКинли отговаря: „Не повече отколкото всеки друг чуждестранен дипломат“. Въпреки това високопоставен източник на правителството съобщи, че Поляков е смятан за един от най-високопоставените руски агенти във Великобритания. „Ние правим услуга на МакКинли като го предупреждаваме“, заяви източникът. „Чаят в Камарата на общините“ идва в деликатен за руско-британските отношения момент – това стана в разгара на споровете с Москва за Андрей Луговой, главен заподозрян за убийството на Литвиненко, което доведе до експулсирането на четирима руски дипломати през юли. Смята се, че един от най-богатите хора в Русия, Олег Дерипаска, е искал да използва Андрю МакКинли в битка във Върховния съд. Неговата съпруга Полина е близка до приятелката на собственика на Челси Роман Абрамович, Даря Жукова. Твърди се, че МакКинли е бил вербуван от руски олигарх за битка във Върховния съд.