/ iStock
Британският държавен секретар по въпросите на културата, медиите и спорта Луси Фрейзър обяви, че ще се намеси в сделката за придобиване на медийната група "Телеграф" от инвестиционния фонд от Абу Даби "Ред Бърд ИМИ" (Red Bird IMI), на основание защита на обществения интерес, тъй като продажбата може да се отрази на точното представяне на новините и свободата на словото, предаде Ройтерс.

Британското правителство уведоми с писмо "Ред Бърд", че държавният секретар е обезпокоена от възможността фондът да влияе на дейността на "Телеграф".

"Представляваното от мен ведомство изпрати писмо до семейство Баркли и "Ред Бърд ИМИ", сегашния и бъдещия собственик на "Телеграф Медия Груп" (Telegraph Media Group), за да ги уведоми, че издавам уведомление за намеса във връзка с обществения интерес (Public Interest Intervention Notice)", посочи Фрейзър.

Десният вестник "Дейли телеграф" и списание "Спектейтър", които са любими на политиците от управляващата Консервативна партия, се продават, след като през юни банковата група "Лойдс" (Lloyds Banking Group) пое контрола над изданието след продължителен спор с бившите собственици, семейство Баркли.
Владимир Сахатчиев/БТА