/ БГНЕС
В неидентифициран склад в Южна Англия инженерите от компанията „Иволв Дайнамикс“ (Evolve Dynamics) работят по технология, която може да помогне на украинските разузнавателни дронове в небето, дори ако Русия се опитва електронно да ги заглуши.

Това е малка, но важна част от международните усилия на съюзниците на Украйна да подкрепят нейната програма за безпилотни летателни апарати (БЛА), която Киев се надява да му помогне да надделее над значително по-големия враг със значително повече ресурси на разположение.

Компании от десетки държави предоставят на Украйна дронове и резервни части за тях. Някои като „Иволв Дайнамикс“ освен това се фокусират върху технологични нововъведения, целящи да парират мощните възможности на Русия в радиоелектронната борба (РЕБ).

Украйна унищожи 26 руски безпилотни самолета за една нощ

Развивайки алтернативни алгоритми за радиовръзка, компанията цели да затрудни руските сили при заглушаването на сигнала на разузнавателните дронове, което би ги направило безполезни.

И двете страни са засилили разполагането на системи за РЕБ, които може да разстроят честотите, по които се предават командите от оператора към дрона, карайки машините да падат от небето или да пропускат целта си.

„Това е постоянна игра на пинг-понг между противниците“, заяви Майк Дюхърст, главен мениджър на „Иволв Дайнамикс“, който изчислява, че за последната година е половина са били необходими 85 актуализации на дроновете „Скай Мантис“ („Небесна богомолка“).

Великобритания, верен съюзник на Киев, откакто Русия даде начало на пълномащабната си инвазия на 24 февруари 2022 г., заяви, че е най-големият доставчик на дронове за Украйна и работи заедно с Латвия за повеждане на европейска коалиция за ускоряване на производството.

Другите съюзници като Швеция, Нидерландия и Норвегия също са предоставили бойни БЛА на Украйна.

Страната е създала свои собствени частни военни стартиращи компании, за да въведат иновации и да изградят родната индустрия, докато войната навлиза в третата си година.

Има общо около 200 компании производителки на дронове в Украйна и нейното Министерство на стратегическите индустрии заяви, че тази година страната може да произведе два милиона БЛА.

В Украйна разузнавателните дронове на „Иволв Дайнамикс“ шпионират движението на противниковите движения. Военните части получават части и актуализации на софтуера направо от компанията, което им позволява, когато е възможно, да правят промени сами.

„Ние допълваме технология в съществуващите дронове, модифицираме ги. Може да се направят промени както в софтуера, така и в хардуера“, заяви Дюхърст. 

Силна експлозия в Одеса, обявена е тревога

enlightenedБързи промени на бойното поле

Някои военни експерти казват, че пряката комуникация между военните компании и войниците може да стане по-често срещано явление във войната, предвид ускоряващите се технологични нововъведения. Тенденцията може да има влияние върху всичко – от доставките до обучението.

Технологията се развива много бързо. Бих казал, че цикълът на обучение на бойното поле е може би шест седмици“, заяви Ник Рейнълдс, научен сътрудник по сухопътната война в британския мозъчен тръст „Кралски институт на обединените служби“.  „Нашите системи за доставки не са оптимизирани за това“, допълни той.

Миналият месец военна част от Украйна помоли „Иволв Дайнамикс“ да внесе промени в технологията си така, че да я направи по-безопасна за оператора.
Работещ в сграда, окичена с украински знамена и послания с благодарности от украински войници, екипът работи по това как да отдели радиостанцията на дрона от модула за управление.

Изпратила инструкции, военната част е успяла да въведе промяната 24 часа след молбата за нея.

Дюхърст, който пътува до Украйна всеки месец, решава да финансира измененията след като чува, че войниците били готови да платят сами за тях. Украинските отряди, управляващи дронове, често сами набавят оборудването си - или самостоятелно или използвайки дарения.

Дюхърст открива компанията си през 2014 г., когато работи със софтуерни разработчици в Киев в новооткрита компания за цифров маркетинг.

В момента около 100 наблюдателни дрона „Скай Мантис“ на „Иволв Дайнамикс“ летят над Украйна, което прави компанията един от значимите между 5 и 10 британски доставчици на БЛА в страната, твърди самата фирма.

Великобритания пое ангажимент да изразходва 325 млн. лири (380 млн. евро), за да изпрати тази година на Украйна 10 хил. дрона. „Иволв Дайнамикс“ се надява да спечелите повече от тази работа.

Частната компания е доставчик също така на британския флот и на някои полицейски части, както и на някои световни компании в газово-петролния сектор и в сферата на вятърните турбини.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Сара Янг от Ройтерс, БТА