/ БГНЕС
Много повече британски граждани са придобили друго европейско гражданство миналата година в сравнение с предишни години, предаде ДПА, като се позова на Би Би Си.
 
През 2017 г. 12 994 души са придобили гражданство на една от 17-те страни от Европейския съюз, от които Би Би Си е получила данни. Това е около два пъти и половина повече, отколкото през 2016 г., когато броят им е бил 5025.
 
Британците искат да имат последната дума по сделката за Брекзит

Увеличението е настъпило след референдума за Брекзит, който ще доведе до излизане на Великобритания от ЕС през март догодина.
 
Все още не е ясно какви права ще имат британските граждани да живеят и работят в ЕС, след като Великобритания напусне общността. По този въпрос сега се водят напрегнати преговори между Лондон и Брюксел. В момента британските граждани могат да живеят и работят свободно в друга страна от ЕС.
 
Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

Според данните на Би Би Си най-популярното ново гражданство е било германското - британските граждани, които са го придобили, са се увеличили от 594 през 2015 г. на 2702 през 2016 г. и 7493 през 2017 г. На второ място по популярност е френското гражданство.
 
В повечето случаи кандидатите са запазили своето британско гражданство.
БТА