Бракониери направиха 2012 г. смъртоносна за носорозите и слоновете в Африка
Бракониери направиха 2012 г. смъртоносна за носорозите и слоновете в Африка / снимка: Reuters

Рекорден брой от най-големите африкански животни са били избити от бракониери през 2012 г., като зад това стои увеличаващото се търсене на рога и слонова кост в Азия, предаде Ройтерс.

Към средата на декември бракониери са убили 633 носорога в Южна Африка по данни на министерството на околната среда. Това е нов годишен рекорд в тази страна, в която живеят повечето от носорозите на континента, както и драстично увеличение в сравнение с миналогодишния рекорд от 448 и само шепата такива случаи преди десетилетие.

На други места в Африка избиването на слонове не стихва, като за масови убийства се съобщава в Камерун и ДР Конго. Според природозащитната организация ТРАФИК, която следи глобалната търговия на животни и растения, иззетите количества слонова кост вероятно няма да надвишат тези през 2011 г., предава БТА.

Но тенденцията остава тревожна. През 2011 г. са иззети 40 тона незаконна слонова кост, което означава хиляди мъртви слонове. Досега за тази година се говори, че са иззети 28 тона, но се очаква това количество да се повиши, защото пристигат още данни.

Контрабандата на слонова кост се свързва и с конфликти и затова миналата седмица Съветът за сигурност на ООН призова за разследване на предполагаемото участие в тази търговия на угандийска бунтовническа групировка, посочва Ройтерс.