/ БГНЕС
Маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица
Като цяло ЕС се нуждае от по-сериозен бюджет”. Това заяви след извънредната среща на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

Трябва да се намери компромис. Днес не сме узрели за подобно решение. Аз винаги съм започвал с това колко е важно единството на Съюза. Колко е важно по-изостаналите, по в края със специфични нужди региони да им се обърне внимание. И новата четворка - Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия,  абсолютно се съгласиха. Поне 10 пункта им дадох за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет”, каза Борисов.


Сред тях били нулевата миграция, енергийната диверсификация, най-нисък външен дълг, рекордните количества наркотици, които българските власти задържат и други.

Междувременно стана ясно, че маратонската среща на върха на ЕС за определяне на следващия седемгодишен бюджет на блока завърши в безизходица, след като 27-те страни членки не успяха да стигнат до обща позиция, казаха много източници за АФП.

След два дни и една нощ на разговори политиците не успяха да притъпят упоритите различия между шепа богати "пестеливи" държави и по-голяма група, искаща повече пари за посрещане на големи европейски амбиции, освен покриване на недостига в бюджет, предизвикан от Брекзит.