/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън обеща топъл прием на хилядите афганистански бежанци, пристигнали в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Правителството обяви, че афганистанците, които бяха евакуирани в Обединеното кралство, ще имат безсрочно право на престой, което ще им позволи да работят и да поискат след време британско гражданство. Те ще имат безплатен достъп до здравни грижи, курсове по английски и университетски стипендии в рамките на правителствена програма, наречена "Топъл прием".

Борис Джонсън и Байдън постигнаха съгласие за евакуацията от Кабул

"Имаме огромен дълг към тези, които са работили с въоръжените сили в Афганистан. Твърдо съм решил да окажа на тях и на техните семейства подкрепата, от която имат нужда, за да започнат нов живот тук, в Обединеното кралство", заяви Джонсън в комюнике.

Страната евакуира над 15 000 души от Афганистан от 13 август, в това число над 8000 афганистанци, работили за Обединеното кралство като преводачи например. Правителството бе засипано с критики, тъй като не успя да евакуира всички желаещи. По оценки на министъра на отбраната Бен Уолъс в Афганистан са останали до 150 британски граждани и между 800 и 1400 афганистанци, имащи право да заминат за острова.
БТА