Британските депутати изразиха възмущението си от премиера Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън заради падането на Афганистан в ръцете на талибаните, наричайки това "провал на разузнаването, ръководството и на моралните им задължения", предаде Ройтерс.

На извънредно заседание на парламента (който е в лятна ваканция) за обсъждането на ситуацията в Афганистан Джонсън каза, че талибаните ще бъдат съдени по своите дела, а не по думите си, след като екстремистите се опитаха да убедят света, че няма да търсят отмъщение.

Само минута след като започна изказването си, Джонсън беше прекъснат от критичен представител на собствената му Консервативна партия. Речта на премиера беше посрещната със скептицизъм, докато той обясняваше, че Великобритания иска да бъде в центъра на международна коалиция, която да потърси отговорност на талибаните.

"Ще съдим този режим по избора, който направи, и по действията, а не по думите му, по отношението му към тероризма, престъпността и наркотиците, както и към хуманитарния достъп, и към правата на момичетата да получат образование", каза Джонсън.

Борис Джонсън: Ще съдим талибаните не по техните думи, а по делата им

Джонсън, който се опита да замине на почивка в събота, но се върна, когато талибаните обкръжиха афганистанската столица, бе обвинен в "безотговорно ръководство" от лидера на британската опозиция Киър Стармър.

"Беше направена голяма грешка в оценката за издръжливостта на афганистанските сили и бе проявено потресаващото самодоволство от страна на нашето правителство по отношение на талибаните", каза Стармър.

Бившата консервативна министър-председателка Тереза Мей попита също как Великобритания е могла толкова да подцени силата на талибаните, които превзеха Кабул в неделя след мълниеносна офанзива.

"Толкова ли погрешна бе оценката ни за афганистанското правителство? Толкова ли неадекватна е била представата ни за обстановката на място?", запита Мей приемника си и добави: "Или просто сме смятали, че трябва да последваме САЩ и да се надяваме, че по някаква щастлива случайност това няма да се случи".

Няколко депутати днес наблегнаха на решението на САЩ за изтегляне от Афганистан - стъпка, за която Джонсън призна, че не е оставила никакъв избор на Великобритания, освен да изтегли войските си, както и на последвалите критики на Байдън за това, че афганистанските войски са се предали.

Байдън предупреди талибаните да не пречат на евакуацията и заплаши със „съкрушителна сила, ако се наложи“

Консерваторът Том Тъгендхет, председател на парламентарната комисия за външни отношения, служил в Афганистан, каза пред смълчаните си колеги, че той, както и други ветерани, изпитва гняв и тъга.

"Виждал съм как загиват добри хора, те взеха със себе си частица от мен, и частица от всички нас", каза той.

"Да виждам (Байдън) да поставя под въпрос смелостта на хора, редом до които съм се сражавал, да твърди, че са избягали - това е срам. Тези, които никога не са се сражавали под знамената на страната си, трябва да внимават с критиките към онези, които са го правили".

Великобритания заяви, че ще приеме до 5000 афганистанци през първата година от нова програма за преселване, чиято крайна цел е приемът на 20 000 афганистанци във Великобритания. С приоритет ще се ползват жени, момичета и представители на религиозни и други малцинства.
БТА