/ Gulliver/Getty Images
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да въведе по-рано забрана за нови бензинови и дизелови автомобили, отговаряйки на твърденията, че неговите опити да ръководи света в борбата с изменението на климата са в „хаос“, пише британското издание "The Independent", цитирано от Агенция "Фокус".

В реч за извънредните действия в областта на климата премиерът призова други страни да последват Обединеното кралство за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Борис Джонсън заяви, че ще бъдат прекратени продажбите на нови замърсяващи коли през 2035 г., а на през 2040 г.

Джонсън: Брекзит не е краят, а началото на нова страница в британската история (ВИДЕО)

Правителството се сблъсква с нарастваща критика, че не успява да предприеме мерки за постигане на „нулевата цел“, въпреки че я приветства като водеща в света.

Речта, направена от Борис Джонсън, има за цел да стартира стратегията за постигане на успех по време на срещата на върха „COP26“ в Глазгоу през ноември, на която Великобритания ще бъде домакин от името на ООН.

Смята се, че това е последният реалистичен шанс за държавите да обещаят съкращаване на емисиите, за да се спре глобалното затопляне и да се предотвратят катастрофални промени.

Но се създаде „хаос“, когато в петък ръководителят на срещата, бившият министър на енергетиката Клеър О'Нийл, бе уволнена от Доминик Къмингс.

Борис Джонсън не спомена „Брекзит“ в речта си за новите отношения с ЕС

„Домакинството на световната конференция за климата COP26 е огромна възможност за Великобритания да се справи с климатичните промени и да играе международна лидерска роля“, заяви в Камарата на общините Рейчъл Рийвс, новоизбраният председател на комисията по бизнес, енергетика и индустриална стратегия.

Министърът на транспорта Грант Шапс ще обяви консултации за прекратяване на продажбите на бензинови и дизелови автомобили, включително хибридни, до 2035 г. или „по-рано, ако в възможен по-бърз преход“.

Той твърди, че преминаването към електрически автомобили „работи“, добавяйки, че „искаме да стигнем по-далеч от всякога, ето защо ние представяме нашата амбициозна цел да прекратим продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили“.
Агенция "Фокус"