Бойко Коцев не очаква Брюксел да ни наложи предпазна клауза
Бойко Коцев не очаква Брюксел да ни наложи предпазна клауза / cнимкa: Sofia Photo Agency

Постоянният представител на България към европейските институции Бойко Коцев не очаква на страната ни да бъде наложена предпазна клауза.

„Действията, които българската дипломация предприема в Брюксел, са за максимално разясняване на постигнатите резултати у нас в областта на правосъдието и вътрешните работи. Отчитаме, че са предприети много сериозни усилия, извършена е много работа и се надяваме тези резултати, които представяме пред нашите партньори от Европейския съюз и Европейската комисия, да бъдат оценени по достойнство, да бъдат отразени в следващия доклад на Европейската комисия и никоя страна да не поставя въпроса за налагане на предпазна клауза", заяви Коцев на среща с акредитирани в Брюксел български журналисти във връзка със започващия в четвъртък Европейски съвет.

Бойко Коцев направи този коментар във връзка с днешната  информация за писмо на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс до ЕК, в което се иска да се прецени възможността да се задейства предпазна клауза срещу Румъния и България във връзка с предстоящото публикуване на докладите за напредъка на двете страни в правосъдието и вътрешните работи. Срокът за възможно налагане на такава клауза срещу двете новоприети страни в Европейския съюз изтича в края на тази  година.