/ БГНЕС
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подложен на критики месец преди президентските избори заради афера с контрабанда на военно оборудване от Русия, която Киев смята за държава агресор, предаде Франс прес.

Според разследващите журналисти от проекта "Наши гроши" (Нашите пари), близкият до президента заместник-секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана Олег Гладковски и синът му са организирали широкомащабна операция по контрабанден внос на части за военно оборудване.

Русия забрани на военните: Без смартфони, снимки и видеоклипове в интернет


Тези части се купували незаконно в Русия и се доставяли на украинските въоръжени сили на три до четири пъти по-високи цени, като организаторите прибирали разликата.

Смята се, че този трафик е започнал през 2015 г., тоест една година след анексирането на Крим от Русия и избухването на войната срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, които според Киев и Запада получават военна подкрепа от Русия. Украинските власти определят Русия като държава агресор.

Порошенко, който е остро критикуван в страната си за неуспеха си да се пребори с корупцията, не е обвинен, че е пряко свързан с този трафик, но Олег Гладковски е смятан за един от близките му хора.

Топ 7 на руските оръжия на бъдещето (ВИДЕО)

Бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, която е един от съперниците на Порошенко на вота на 31 март, призова в парламента да се започне процедура по импийчмънт на президента заради държавна измяна, като го обвини в "колаборация с врага и съдействие на страната окупатор".

Водещият в допитванията за президентските избори актьор Володимир Зеленски заяви във видео във Фейсбук, че е останал "без думи".

"Тези хора с кръв дойдоха на власт и с кръв печелят пари", каза той.

Говорителят на Порошенко Святослав Цеголко съобщи във Фейсбук, че президентът е наредил на правоохранителните органи да проверят журналистическите информации.
БТА