Тази година руският президент Владимир Путин заяви, че през следващото десетилетие Русия ще получи оръжия от нова ера, които ще променят лицето на руската армия и ще могат да предотвратят всеки сериозен конфликт.

Нежните остриета в армията на Русия – чар във военна униформа (СНИМКИ)

Руският заместник министър-председател
Дмитрий Рогозин потвърди, че програмата за превъоръжаване е подписана от президента. Според Рогозин за създаването на оръжейните системи от ново поколение са предвидени 340 милиарда долара.

Ето кои са най-очакваните и интересни руски военни разработки, които ще бъдат тествани и приети на въоръжение в близко бъдеще:

1. С-500 "Прометей"

С-500 Прометей е нова ракетна система "земя-въздух", която се очаква да бъде приета на въоръжение в руската армия до 2020 г. Тя ще бъде в състояние да прихване и да атакува различни цели, включително безпилотни, конвенционални, "Стелт" самолети и хиперзвукови оръжия. Комплексът ще използва направлявана ракета с разширен обхват 40N6, способна да прихваща цели до 250 км и дори да поразява цели на височина 96 км.

С-500 "Прометей" ще има възможност за сваляне на балистични ракети със среден обсег и бойни глави на междуконтинентални ракети във финалната фаза от полета им. С нея могат да обстрелват едновременно до 20 цели и да се интегрират с други подобни системи руско производство.

Пентагонът призна, че е безсилен пред новото руско оръжие

2. Ядрен ракетен комплекс РС-28 "Сармат"

"Сармат" е единствената ракета в света, която може да покрие 17 хил. км и е многу трудна за прихващане от ПВО. Тя е способна да атакува целите както през Северния, така и през Южния полюс. Комплексът ще замени съветските комплекси Р-36М2 "Воевода". "Сармат" ще бъде снабден с широк спектър ядрени боеприпаси с голяма мощност, включително и свръхзвукови и с най-съвременните за преодоляване на ПВО.

Всяка ракета ще има най-малко 15 разделящи се глави с индивидуално насочване на бойните блокове със заряд от по 150 до 300 килотона.
3. Крилата ракета с ядрен двигател „Буревестник“

Тя ще наподобява сегашните крилати ракети, като руската "Калибър" или американската "Tomahawk". Новото при нея е използването на миниатюрен ядрен реактор за задвижването ѝ. Така обхватът на ракетата ще бъде на практика неограничен. Тя ще може да носи и ядрена, и конвенционална бойна глава.

Путин: Руската армия е сред най-добре въоръжените в света

4. Дълбоководен безпилотен апарат "Посейдон"

Характеризира се с неограничен обхват, висока скорост и недостъпна за бойните подводници оперативна дълбочина.

"Посейдон" ще разполага със собствен ядрен двигател и може да се движи на дълбочина от над 1000 метра, извън зоните на действие на корабните сонари. Апаратът ще може да носи термоядрена бойна глава с голяма мощност.

Русия направи изпитания на най-новите си системи на стратегическото въоръжение
 

5. Хиперзвукова ракета "Кинжал"

Ключовите качества на новата ракета са огромна скорост и висока прецизност на удара. Тя ще може да лети към целта си със скорост 12 хил. км/час. "Кинжал" ще е неуловима за всички съвременни и перспективни системи за противоракетна отбрана, благодарение на възможността си да маневрира по време на полет. Ракетата ще може да носи конвенционална, така и ядрена бойна глава.

 6. Хиперзвуков ракетен комплекс "Авангард"

"Авангард" е комплекс със стратегическо предназначение с междуконтинентална балистична ракета, снабдена с планиращи хиперзвукови крилати бойни блокове. Бойният блок е способен да лети в плътните слоеве на атмосферата с хиперзвукови скорости, маневрирайки по курса и височината, преодолявайки всяка противоракетна отбрана.
Кои са най-големите износители на оръжие в света?

Очаква се да бъде приет на въоръжение най-късно до края на 2019 г.

 7. Лазерен боен комплекс "Пересвет" 

Тази противовъздушна и противоракетна система ще работи чрез насочен лазерен лъч. Според руските специалисти тази система надминава по качество всички аналози, разработвани понастоящем в света.

И още:

По-близка до хората и "по-яка": как се променя имиджът на руската армия

Руски индустриалец: До няколко години Москва може да се сдобие с хиперзвукови оръжия

Светът търгува с все повече оръжие, лидери остават САЩ и Русия

Русия изпробва "невидими" ракети, модернизира бомбардировачи

Случайно ли руска тв "изтърва" кадри за нова "мръсна" ядрена бомба?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук