Блеър се обяви за изработване на нова стратегия към Ивицата Газа
Блеър се обяви за изработване на нова стратегия към Ивицата Газа / netinfo
Специалният пратеник на Четворката за мир в Близкия изток /ООН, ЕС, Русия и САЩ/, бившият британски премиер Тони Блеър, днес се обяви за изработване на нова стратегия към Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Пред депутати от работната група за Близкия изток към Европейския парламент Блеър подчерта, че досегашната стратегия към Ивицата Газа, която от юни миналата година е под контрола на радикалното движение Хамас, не работи.

"Имаме нужда от стратегия, която да изолира екстремистите и да насърчи населението. За момента обаче, ако не внимаваме, ще постигнем точно обратния ефект, ще насърчим екстремистите и ще изолираме населението на Газа", каза Блеър.

Според Блеър новата стратегия трябва да позволи стоките и на услугите да стигат до населението на Ивицата Газа, а някои пропускателни пунктове да бъдат отворени.

Блеър обаче не уточни дали е за или против диалог с Хамас, идея, която европейците и американците отхвърлят. Той заяви само, че ако признае правото на съществуване на Израел и се откаже от насилието, движението Хамас може да бъде включено в преговорите за мир между израелците и палестинците.