Блекуотър няма да загуби договора си с Държавния департамент
Блекуотър няма да загуби договора си с Държавния департамент / netinfo

Държавният департамент едва ли ще развали договора си с частната охранителна фирма Блекуотър, която се грижи за сигурността на американските дипломати в Ирак, но няма и да го продължи догодина, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки анонимни американски служители.

Това най-вероятно ще е решението, което ще вземе държавният секретар Кондолиза Райс по резултатите от вътрешното разследване на департамента на случая с охранители от Блеуотър, стреляли по цивилни иракчани в Багдад. Загинаха 17 души. Иракските власти обвиниха американската фирма, че неоснователно е започнала стрелбата.

Райс ще бъде информирана за резултатите от вътрешното разследване в петък и вероятно веднага след това ще бъде обявено и какви са мерките, които се взимат да не се повтаря трагичния инцидент. Държавният департамент няма да прекъсне договора си с частните охранители, тъй като няма достатъчно свои сътрудници, които да охраняват американските дипломати извън багдадската "зелена зона". Но при сегашните обстоятелства Блекуотър няма да може да иска и продължаване на договора с Държавния департамент, който изтича през май.

Служители на Държавния департамент подчертават обаче, че окончателно решение още не е взето. Последната дума ще е на Кондолиза Райс, отбелязла Асошиейтед прес.