Пол Манафорт
Пол Манафорт / Gettyimages
Съдебните заседатели по делото срещу бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт са постигнали решение, предаде Ройтерс. Той е признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама.

След четиридневно забавяне заседателите, шестима мъже и шест жени, са уведомили съдията, че не са взели решение по 10 от 18-те криминални обвинения срещу Манафорт. Съдията обяви процедурни нарушения по 10-те обвинителни точки. Това е първото дело, произтичащо от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите през 2016 г. и възможно съглашателство между Москва и кампанията на президента Доналд Тръмп.

Бившият адвокат на Тръмп заяви, че той му е наредил да извърши престъпление

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "силно натъжен" от изхода на наказателното дело срещу бившия ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт, предадоха световните агенции. "Пол Манафорт е добър човек. Той беше с Роналд Рейгън. Беше с много различни хора през годините. Натъжен съм от това", заяви Тръмп, след като съдебните заседатели обявиха Манафорт за виновен по осем обвинения за заобикаляне на данъчните закони и банкова измама. "Това изобщо не е свързано с мен. Не е свързано с руския заговор. Това е лов на вещици и позор", каза президентът пред медии в Чарлстън, Западна Вирджиния, цитиран от Ройтерс.

Адвокатът на Тръмп получил пари от фирма, свързана с руски олигарх

Във Вирджиния е обвинен в укриване на банкови сметки, пране на пари и данъчни машинации, включително по време на работата си в Украйна. В момента съдебните заседатели обсъждат присъдата срещу него. В столицата бившият сътрудник на Тръмп е обвинен в заговор срещу САЩ, пране на над 30 млн. долара, лъжесвидетелстване, неспазване на законите за разкриване на информация за лобистки интереси в Украйна и дейност като нерегистриран чуждестранен агент.

Купувал ли е Тръмп мълчанието на порноактриса?

Манафорт твърди, че е невинен. Адвокатите му заявиха, че не искат обединяване на делата макар много от обвинителните точки да съвпадат. Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016 г. и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, след като Киев го обвини в незаконно получаване на големи суми между 2007 г. и 2012 година. Обвиненията срещу него до голяма степен предшестват работата му по предизборната кампания на Тръмп. 69-годишният политик може да бъде осъден на десетилетия в затвора, допълва АП.
БТА