Майкъл Коен
Майкъл Коен / БГНЕС
Бившият личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп, Майкъл Коен, е свидетелствал, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление като уреди плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него, предаде Ройтерс.
 
51-годишният Коен е направил това, когато се призна за виновен по осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании.
 
Коен не посочи името на Тръмп в съда, на адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента.
 
"Днес той (Коен) се изправи и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление като направи плащания за две жени с основната цел да повлияе изборите", каза Дейвис.

Майкъл Коен
БГНЕС

"Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът.
 
Двете плащания е трябвало да осигурят мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали връзки с Тръмп, и са били направени преди президентските избори през 2016 година. Едното е било на стойност 130 000 долара за порноактрисата Сторми Даниълс. А другото, за 150 000 долара, се свързва с бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл.
 
Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията.

Майкъл Коен
БГНЕС

При явяването си в съда Коен не посочи имената на жените, нито на Тръмп, заявявайки само, че е работил с "кандидат" и се е стремил основно да повлияе изборите по нареждане на претендент за държавна длъжност.
 
Според прокуратурата Коен е опитал да си възстанови сумите, представяйки фалшиви фактури за правни услуги на компанията на кандидата.
 
Федералният съд в Ню Йорк постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември, предаде Асошиейтед прес. По данни на АП Коен е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен в замяна на смекчаване на наказанието. Сделката предвижда също той да не обжалва евентуална присъда лишаване от свобода от 46 до 63 месеца.
БТА