Бивш сръбски генерал: Македония е следващото кризисно огнище
Бивш сръбски генерал: Македония е следващото кризисно огнище / netinfo

Македония ще е следващата жертва. Това каза в интервю за Дарик бившият сръбски генерал Нинослав Кръстич, който в момента е лидер на неправителствената организация Форум за сигурност и демокрация.

Какъвто и да е сръбски военен вариант за Косово трябва да се изключи. Той ще бъде опасен и ще дестабилизира целия регион, каза ген. подполковник Нинослав Кръстич за Дарик. Опасявам се, че Македония е следващото кризисно огнище. Западната й част, чисто албанска, лесно може да поиска отделяне на териториите. Засега не се страхувам от размирици в Южна Сърбия, каза той.

На дневен ред е Македония и тя ще бъде първата жертва на обявената фалшива косовска независимост, прогнозира генералът. Генерал Кръстич остро критикува размириците на сръбско-косовската административна граница и предупреди, че те няма да донесат нищо добро за сърбите във вътрешността на Косово. „Сърбия само трябва да настоява границите да бъдат охранявани от UNMIK и KFOR и добре да проучи споразумението, което аз и покойният премиер Зоран Джинджич подписахме с НАТО през 2001 година. Не косовски войници, а международни сили трябва да гарантират сигурността на границата”, каза сръбският генерал.