Би Би Си: „Ислямска държава” може би има бомба от нов тип
Би Би Си: „Ислямска държава” може би има бомба от нов тип / Thinkstock/Getty Images

Джихадистите от ИДИЛ може да са създали нов тип бомба, съобщи Би Би Си като се позова на източници, близки до разследването на юлския атентат в Багдад.

В началото на месеца терористите от „Ислямска държава" извършиха един от най-големите си терористични актове: при взрива в багдадския район Карада загинаха 292 души.

„Ислямска държава" убива с оръжия, продадени от Румъния, България и Чехия

Както съобщава източник на западните служби за сигурност в Багдад, в Карада се е взривила „необикновена бомба".

„Никога не сме виждали нещо подобно и това буди сериозна загриженост", заявил пред Би Би Си източникът.

За терористичния акт ИДИЛ е използвала самоделно взривно устройство, заложено в автомобил. Терористи самоубийци често използват този похват.

Как влияе идеологията на ИДИЛ върху психически нестабилни хора?

Но, като се има предвид как са били разположени взривните вещества в автомобила и това как си взаимодействат химикалите, очевидно става дума за взрив от нов тип.

„Това е много трудно да се направи", заяви експерт по експлозиви. Според него, възможно е бомбата да е била направена във Фалуджа по времето, когато градът беше под контрола на ИДИЛ.

Експертът обяснява, че бомбата е направена по инструкции, достъпни в интернет, но са внесени подобрения, така че по-трудно да бъде открита при проверка на КПП и да нанесе повече поражения.

Ислямска държава се хвали колко души е убила и ранила при атаките си за месец

Би Би Си посочва, че според експерти химическият състав на бомбата е „уникален".

„Свикнали се с големи пожари, но химикалите в тази бомба досега не са се използвали в Ирак. Това беше нещо уникално, странно и страшно", коментира бригаден генерал Кадим Башир Салех.

Друг иракски експерт по сигурността - Хишам ал Хашими, отбеляза, че според него, подобна химическа смес се е използвала досега само веднъж - при терористичен акт на Ал Кайда през 2004 година.

Източник: БГНЕС