Безредиците и палежите в Атина продължават
Безредиците и палежите в Атина продължават / снимка: БГНЕС

Протестиращи младежи предизвикаха безредици в Атина като подпалиха 16 банки, 20 магазина и 12 автомобила, съобщават гръцките информационни средства. Вълненията започнаха нощес, когато при рутинен сблъсък между полицейски патрул и анархисти е бил застрелян 16-годишен младеж.

В квартал Монастираки е изгорял четириетажен спортен магазин. Още една сграда е опожарена в района на Политехническия университет. Пожарникарските коли не могат да се приближат до зданието поради продължаващите стълкновения. Със самоделни устройства със запалителна смес са нападнати и няколко полицейски участъка. В центъра на гръцката столица групи анархисти са подпалили кофи за смет и замерят полицаите с камъни и самоделни запалителни устройства – т.нар. коктейли „Молотов”.

Атинската информационна агенция предаде, че безредици са обхванали и други градове. В Патрас са подпалени полицейски участък и паркирани полицейски коли, а също филиал на Гръцката национална банка. В Солун са подпалени банкови офиса, кола и десетки кофи за смет.

В Ираклион на Крит горят три банки. В град Ханя, също на Крит, е нападната сградата на областното управление. Министърът на вътрешните работи на Гърция Прокопис Павлопулос е подал оставка заради инцидента, при който е загинало 15-годишното момче. Премиерът Костас Караманлис не я е приел.

Враждата и стълкновенията между гръцката полиция и анархистични групировки имат дълга история. Началото е през 1985 г., когато полицай застрелва млад демонстрант. Сблъсъците между полицаи и анархисти, подпалването на банки и учреждения в Атина са често явление, но досега до нови жертви не се е стигало.