Без чипс и дъвки в училищните бюфети в Латвия
Без чипс и дъвки в училищните бюфети в Латвия / netinfo

В Латвия влиза в сила забрана за продажба на нездравословни храни в училищата, предаде Асошиейтед прес.

Мярката е част от усилията за подобряване на хранителните навици на децата.

В училищните бюфети в Латвия е забранено да се продават подсладени напитки, захарни пръчици, картофени чипсове и дъвки. Продуктите, които съдържат изкуствени есенции и оцветители, също ще бъдат забранени за продажба в началните и средните училища.

Правителството прие мярката през август въз основа на медицински доклади, според които расте броят на латвийските деца с наднормено тегло и на нуждаещите се от медицинска помощ поради проблеми с храносмилането. Според проучванията много ученици купуват с парите си за обяд сладки газирани напитки и чипс.

Европейски здравни експерти заявиха, че Латвия е първата страна от ЕС, която въвежда пълна забрана на нездравословните храни в училищата. Много други членки на ЕС предлагат серия от препоръки, но не са забранили продажбите на такива храни.

Латвийски представители уточниха, че децата все пак ще имат право да носят в училище нездравословни храни, но здравното министерство се надява, че учителите ще ги насърчават да не го правят. С програмата за здравословно хранене министерството ще насърчава употребата на хранителни продукти като мляко, сокове и плодове.