Хора в Турция, засегнати от земетресенията, ще имат възможността да остават временно при техни роднини в Германия, предаде ДПА.

Германските министри на вътрешните и външните работи обявиха планове, които ще позволят на турци, които имат роднини в Германия, да дойдат при тях за известно време. Десетки хиляди хора в Германия имат турски корени. Турците са най-голямата имигрантска група в Германия благодарение на политика за привличане на работна ръка през 50-те години на миналия век.

"В качеството ни на правителство на Германия ние искаме да помогнем, за да може семейства в Германия да приемат временно техни засегнати от труса роднини, ако те нямат покрив над главите си или се нуждаят от лечение", заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Създадена е специална група, която ще работи по въпроса. Целта е процесът по издаване на визи за тези хора да бъде колкото се може по-бърз. 

"Това е оказване на помощ при една извънредна ситуация. Ние искаме да е възможно за турски или сирийски семейства да доведат роднините си от районите на бедствието тук, без да се сблъскват с бюрокрация", заяви вътрешната министърка Нанси Фезер.

Визите, които тези хора ще получат, ще бъдат за три месеца.
Габриела Големанска/БТА