/ iStock/Getty Images
Разпространен доклад на Белия дом съдържа препоръка да се намалят правомощията на ФБР да извършва разследвания, които не са свързани с националната сигурност, по спорния член 702 от Закона за упражняване на надзор върху външното разузнаване (FISA) като част от предлаганите промени, имащи за цел действието му да бъде продължено, предаде Ройтерс.

Член 702 от Закона за упражняване на надзор върху външното разузнаване позволява на правителството на САЩ да събира данни за цифровите комуникации на чужденци, намиращи се извън територията на САЩ. Срокът на действие на закона изтича в края на тази година, освен ако той не бъде удължен, и някои депутати, както демократи, така и републиканци, призовават за сериозни промени в него, тъй като са загрижени, че член 702 е бил използван срещу американци.

В доклада от 42 страници се посочва, че са необходими промени, отчасти защото проверка на министерството на правосъдието от 2021 г. за използването на член 702 е установила, че някои "неотговарящи на изискванията разследвания включват лица, арестувани заради щурма на Капитолия на 6 януари", извършен от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп.

Докладът отправя препоръки към главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд "да отнеме правомощията на ФБР да извършва разследвания за събиране на доказателства за престъпления, които не са свързани с националната сигурност, в неговата база данни по член 702".

Оповестяването на доклада на Белия дом, изготвен от президентския консултативен съвет по въпросите на разузнаването, бе придружено от изявление на двамата най-висши служители по сигурността на президента Джо Байдън, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и неговият заместник Джонатан Файнър, според което удължаването на действието на член 702 е необходимо, за да се противодейства на заплахите от чужбина.
Светослав Танчев/БТА