/ istockphoto.com
Белгийската прокуратура определи като терористично действие снощното нападение в Брюксел срещу полицейски патрул. Нападателят Ясин М. (32 г.) е радикализиран ислямист, белгийски гражданин, роден в Брюксел, излежавал по-рано присъда за насилие. Той е жив и предстои да бъде разпитан.

По-рано местни медии съобщиха, че нападателят е бил застрелян на място от повиканите в подкрепление полицейски патрули. Прокуратурата днес уточни, че нападателят е крещял "Аллах акбар" и е нападнал двама полицаи с нож в служебния им автомобил, докато са изчаквали зелен сигнал на светофар. Единият от полицаите е бил ранен тежко в областта на шията, а другият - в дясното рамо.

Раненият тежко полицай Тома М. (29 г.) е починал в болница, а колегата му Джейсън П. (23 г.) е опериран и животът му е извън опасност. Ясин М. е бил в затвора от 2013 до 2019 година. Води се разследване за убийство и опит за убийство по терористични подбуди. 

Полицай е убит с нож в Брюксел

Както БТА съобщи по-рано, според местни медии нападателят е потърсил вчера помощ от полицията, за да получи психиатрични грижи. Той е бил отведен в болница, откъдето бил освободен, защото се е явил доброволно, а не принудително. Нападателят е предупредил, че иска да нападне полицаи и около два часа след напускането на болницата е изпълнил заканата си.
БТА