/ iStock/Getty Images
Белгия ще затвори всичките си 7 ядрени реактора до 2025 г., но няма да затвори вратата за ядрени технологии от ново поколение, съгласно споразумение, постигнато днес от партиите в коалиционното правителство.

Правителствен източник заяви за АФП, че продължилите цяла нощ преговори са включвали споразумение за "инвестиции от около 100 млн. евро в малки модулни реактори".

В централата на кабинета на министър-председателя днес трябва да се проведе пресконференция, на която да бъдат представени подробностите.

От 2003 г. насам в белгийското законодателство е залегнало постепенно спиране на ядрената енергия. Крайната дата е 2025 г. - цел, която сегашното правителство се ангажира да изпълни при встъпването си в длъжност през октомври 2020 г. Но въпросът раздели управляващата седемпартийна коалиция от Зелените, социалистите и либералите на министър-председателя Александър Де Кро.

Френскоговорящата либерална партия MR се обяви против пълното изоставяне на ядрената енергетика - стратегията, предложена от фламандския зелен министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен. Те заявиха, че част от настоящите ядрени мощности в Белгия трябва да бъдат запазени, тъй като новите газови електроцентрали, планирани за осигуряване на енергийните доставки, са твърде замърсяващи.

Белгийският телевизионен оператор RTBF съобщи, че на срещата на министрите е постигнато съгласие да се инвестира във "възобновяеми и неутрални по отношение на въглеродните емисии енергии" - включително в ядрена енергия от ново поколение.

Правителствен източник заяви пред АФП, че бюджетът за инвестиране в тази технология вече е подготвен. Източникът добави, че компромисът запазва "сценарий А" на министъра на енергетиката и "потвърждава инвестиционния механизъм, въведен за замяна на сегашната ядрена енергия, която е остаряла".

Ядрената енергетика раздели и други държави-членки на ЕС, като блокът спори за включването на природния газ в списъка на блока с устойчиви енергийни източници, които могат да бъдат инвестирани. Списъкът има за цел да насърчи по-екологичните енергии и да улесни прехода към неутрално по отношение на въглеродните емисии бъдеще.

В понеделник комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че очаква списъкът да включва ядрената енергия и природния газ, когато бъде представен през януари.

Критиците обаче твърдят, че ядрената енергетика не е благоприятна за климата и трябва да бъде постепенно премахната в полза на други енергийни източници.
БГНЕС