/ Gulliver/Getty Images, архив
Полските власти заявиха, че два беларуски хеликоптера са нарушили въздушното ѝ пространство във вторник и обяви, че ще увеличи военните си сили по източната си граница в отговор на инцидента, предаде АФП.

"Имало е нарушение на полското въздушно пространство от два беларуски хеликоптера, които са тренирали в близост до границата", се казва в изявление на полското министерство на отбраната.

По-рано във вторник полската армия заяви, че хеликоптерите не са нарушили въздушното пространство на страната от НАТО, но по-късно се отказа от думите си в последващо изявление.

Турски хеликоптер падна на летището на остров Самос, има ранени

"Нарушението е станало в района на Беловежа на много малка височина, което е възпрепятствало засичането от радарните системи", се казва в обяснението на министерството.

То добави, че "НАТО е била уведомена за инцидента".

То също така заяви, че министърът на отбраната е наредил да се увеличи броят на войниците на границата с Беларус, позовавайки се на засилените "хибридни действия" на Русия и Беларус срещу Полша.

Полша и нейните съседи от източния фланг на НАТО изразиха загриженост за потенциална заплаха от Беларус, която понастоящем е домакин на наемническата група "Вагнер".

В събота полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че група от "стотина наемници на Вагнер" в Беларус се е приближила до полската граница.
Моравецки нарече това "стъпка към по-нататъшно хибридно нападение на полска територия".

"Те вероятно ще бъдат маскирани като беларуски граничари, ще помагат на нелегални мигранти да преминават на полска територия, за да дестабилизират Полша", каза Моравецки.
БГНЕС