/ /Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън призова за подобряване на сигурността на американското разузнаване, след като 21-годишен гвардеец беше обвинен в организирането на най-вредното изтичане на секретни документи от 2013 г. насам.

"Наредих на нашата военна и разузнавателна общност да предприеме стъпки за по-нататъшно обезопасяване и ограничаване на разпространението на чувствителна информация, а нашият екип по национална сигурност работи в тясна координация с нашите партньори и съюзници", съобщи Байдън в изявление на Белия дом.

Припомняме, че младият гвардеец Джак Дъглас Тейшейра от американската Национална гвардия на военно-въздушните сили се яви пред федерален съд в петък в град Бостън. Там му бяха повдигнати обвинения, че противозаконно се е сдобил и е притежавал класифицирани материали. 

Обвиненията в умишлено предаване на информация за националната отбрана биха могли да доведат до присъда до десет години затвор. Тейшейра потенциално би могъл да получи и по-тежко наказание в зависимост от това какви точно обвинения ще му бъдат повдигнати.
БГНЕС