/ ThinkStock/Getty Images
Австрия издаде първия си паспорт за трети пол
101588
Австрия издаде първия си паспорт за трети пол
  • Австрия издаде първия си паспорт за трети пол
Интерсексуален получи първите австрийски документи за самоличност за трети пол. Алекс Юрген, който се е родил с атипични хромозоми и смесени полови белези, се е борил три години да бъде признат като различен от мъж или жена.

През 2018 г. Конституционният съд на Австрия постанови, че законите на страната позволяват посочването на повече от два пола в документите за самоличност.
 
В Германия вече фигурира трети пол в актовете за раждане

Още при раждането лекарите не могат да определят пола на Алекс Юрген, разказва Юрген във видеоклип за проекта „Интерфейс“. Първоначално родителите му го отглеждат като момче, по-късно лекарите препоръчват да го отглеждат като момиче. Претърпява няколко операции, прави опити за самоубийство, посяга към наркотиците.
 
На 19 години се разболява от рак и това всъщност спасява живота му. "След 13 седмици в кома за пръв път започнах да мисля какво не е наред в живота ми и стигнах до момент, в който трябва да започна да обичам себе си какъвто съм. Лесно да се каже, а трудно да се направи в свят на само две крайности - мъж и жена", признава Юрген.
 
Четири години по-късно Юрген участва в радиопредаване за пластични операции и това е началото на нов живот на откритост и приемане.
 
Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Документът си за самоличност с трети пол Юрген получава след 3 години на съдебни битки и казва, че за пръв път се чувства забелязан от закона.
 
Все повече американски щати, както и държави като Германия, Пакистан и Непал позволяват на гражданите си да изберат трета възможност за пол в официалните си документи. През 2018 г. Конституционният съд на Австрия постанови, че законите на страната позволяват посочването на повече от два пола в документите за самоличност.