Аутопсията на Тургут Йозал не дава убедителни доказателства за отравяне
Аутопсията на Тургут Йозал не дава убедителни доказателства за отравяне / снимка: БГНЕС, архив

Аутопсията на тленните останки на бившия турски президент Тургут Йозал, който почина през 1993 г., не дава убедителни доказателства за тезата, че той е бил отровен, въпреки че наистина са открити следи от отрова, съобщават турските медии, цитирани от АФП.

"Съветът по съдебна медицина завърши изследванията си за изясняване на подозренията за смъртта на бившия президент и заключенията ще бъдат предоставени на правосъдието", съобщи Анадолската агенция. "Отровни вещества бяха открити, но експертите не успяха да стигнат до заключение дали причината за смъртта е отравяне", съобщи телевизия НТВ, позовавайки се на запознати с разследването източници.

Медиите съобщиха за присъствие на редица отровни вещества в тленните останки на Йозал, сред които пестициди и радиоактивни вещества, предава БГНЕС. "Отровни субстанции бяха открити от специалистите в тленните останки, но тези отрови присъстват в количество, което може да бъде открито във всяко друго човешко тяло", съобщи високопоставен турски представител пред в. "Хюриет".

Съветът по съдебна медицина не е коментирал информациите.

Медиите съобщиха, че следите от отрови, открити в изследваните тленни останки, не позволяват да се направи заключение за отравяне, защото дозите са малки и не са смъртоносни. Някои отровни вещества вероятно са проникнали в трупа от земята, в която той е бил заровен, допълват турските медии.

Тленните останки на Тургут Йозал бяха ексхумирани през октомври, за да се установят причините за смъртта му. Членовете на неговото семейство смятат, че той е бил отровен.