/ Gettyimages
Извършителят на снощния терористичен акт в Ню Йорк, при който загинаха 8 души и 15 бяха ранени, е попадал и преди в полезрението на федералните власти в САЩ, пише тази сутрин "Ню Йорк таймс". Вестникът цитира три източника, според които правоохранителните органи са правили справки за 29-годишния узбек Сайфуло Саипов в предишно разследване, което не е свързано със сегашния терористичен акт в Ню Йорк.

терористичен акт в Ню Йорк
Gettyimages

Саипов бил роднина или познат на друга личност, от която онова следствие се интересувало. То продължило две години, в резултат на което Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, ФБР и полицейското управление на Ню Йорк предявили официални обвинения срещу петима пришълци от Узбекистан и един казахстанец за оказване на материална помощ на терористичната групировка "Ислямска държава".
Част от обвиняемите се признали за виновни. Засега не е ясно дали и Саипов е фигурирал в това дело, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът съобщава, че този нощ полицията е извършила обиск в жилищния блок в град Патерсън, щата Ню Джърси, където се бил настанил терористът единак. Репортери успели да разговарят с двама негови познати, също узбеки, които го представили в много положителна светлина.

Нападение с пикап в Манхатън, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според тях Саипов дошъл в САЩ през 2010 г., за да научи английски. Започнал работа като шофьор във фирмата "Юбър", която предоставя таксиметрови услуги чрез повикване по интернет. Според 22-годишния му сънародник Бекзод Абдусаматов Саипов пристигнал от Ташкент - столицата на Узбекистан, и знаел слабо английски. Първо живял в Охайо, а после се прехвърлил във Флорида, където намерил работа като шофьор на камион.

"Беше много добър човек. Харесваше САЩ, изглеждаше много доволен, и непрекъснато говореше така, че всичко с него изглеждаше наред. Не приличаше на терорист, но не го познавах отблизо", казва 37-годишният Кобильон Маткаров. Саипов успял да получи зелена карта, даваща му право да живее и работи в САЩ, съобщава пред вестника служител от правоохранителните органи.

29-годишен узбекистанец е задържан за нападението в Манхатън (СНИМКИ)

Служител на "Юбър" казва пред "Ню Йорк таймс", че Саипов е бил проверен от компанията преди да бъде назначен, и не било констатирано нищо подозрително, свързано с него. Фирмата е предложила на ФБР и другите правоохранителни органи пълно съдействие в разследването. Коментари в американските медии по снощния атентат още няма, но вестник "Вашингтон пост" отбелязва, че той може да засили политическия дебат в САЩ за имиграцията и сигурността.

терористичен акт в Ню Йорк
Gettyimages

Изданието отбелязва,че президентът Доналд Тръмп настоява за по-стриктни проверки на влизащите в страната имигранти с цел предотвратяване на терористични атаки, но опоненти на този негов подход се опитват да блокират мерките му в съда. Узбекистан не е сред страните, посочени в различните варианти на обявените от президента забрани за влизане на чужденци, насочени най-вече срещу страни, в които населението е предимно мюсюлманско, добавя "Вашингтон пост".

Очаква се Саипов, който бе ранен при залавянето му снощи, да оцелее, което означава, че следователите ще могат да го разпитват за мотивите за нападението. Засега изглежда, че той е "вълк единак" - действал сам, след като бил "вдъхновен, но не пряко инструктиран от "Ислямска държава", посочва всекидневникът.

Тръмп за нападателя от Ню Йорк: Това е болен и ненормален човек

Вестникът също се е опитал да получи пряка информация за Саипов от негови познати. Според 24-годишната Дилноза Абдусаматова, когато пристигнал в Охайо през 2010 г., той живял първите две седмици при нейното семейство в Синсинати, защото бащите им били приятели, след което заминал за Флорида, за да започне работа като шофьор. Тя предполага, че там той се е оженил - около година, след пристигането си в САЩ, и вероятно има две деца. Контактът с него обаче се прекъснал. "Той престана да говори с нас, след като се ожени", добавя Абдусаматова.

Няма информация за пострадали българи след атаката в Ню Йорк

Вестникът съобщава, че снощи 4-ма цивилни агенти на ФБР са посетили жилищния блок в Тампа, Флорида, където Саипов е живял преди да дойде в Ню Джърси, и разговаряли с няколко живеещи в същата сграда. Следователите обаче отказали да отговарят какво са констатирали там. Според една от съседките обитателите казали пред агентите, че не познават Саипов.
БТА