САЩ
САЩ / БГНЕС
Шофьор на пикап уби 8 души и рани 11 в Ню Йорк, карайки с висока скорост по велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън, съобщиха световните агенции. След атаката той продължил да кара, преди да се блъсне в друг автомобил. Излязъл и извадил имитация на огнестрелно оръжие, преди да бъде прострелян и задържан, съобщи нюйоркската полиция.

Нападение с пикап в Манхатън, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Стрелбата е била близо до сградата на кметството на Ню Йорк. Очевидци са чули мъжът да крещи "Аллах е велик". Американските власти разглеждат нападението в Ню Йорк като терористичен акт. По последна информация извършителят на атаката в Ню Йорк е роденият в Узбекистан Сайфулла Саипов на 29 години, жител на град Тампа, щата Флорида.
Пикапът е навлязъл в пешеходна алея в Манхатън, прегазвайки хората по пътя си. После се е блъснал в училищен автобус, след което според очевидци водачът е излязъл с имитация на огнестрелно оръжие и е бил прострелян в крака от полицията. Заподозреният нападател е задържан. Очевидец заяви пред Ей Би Си, че пикапът се е движел с пълна газ по улицата покрай река Хъдзън по западния бряг на Манхатън. Според свидетеля е имало десетина изстрела, а няколко тела са лежали пред гимназия "Стюезант", едно от елитните обществени училища в града.

На пресконференция в нюйоркската полиция кметът на града Бил де Блазио заяви, че в резултат на инцидента в Манхатън, са загинали 8 души, а 11 са получили наранявания. Той нарече случилото се „акт на тероризъм”. 

"Жителите на Ню Йорк няма да се предадат пред лицето на такива действия, ще реагираме както винаги. Знаем, че това действие иска да разруши духа ни, но също така знаем, че нюйоркчани са силни и устойчиви", посочи Бил де Блазио.  

Федералното бюро за разследване се присъедини към полицейското управление на Ню Йорк в разследването на нападението. 

Манхатън
БГНЕС

Според американските медии нападателят е роден в Узбекистан, а в САЩ е дошъл през 2010 година. При огледа на пикапа, с който е извършено нападението, полицията е открила в кабината бележка на арабски език. От нея става ясно, че извършителят на атаката се е заклел във вярност към терористичната групировка "Ислямска държава". 

От българското Външно министерство съобщиха, че няма постъпила официална информация за пострадали български граждани при инцидента в Манхатън, Ню Йорк. Посолството във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк следят развитието на ситуацията и са в постоянен контакт с местните власти.

Манхатън
БГНЕС

Междувременно световните медии съобщиха, че жертви на терора в Ню Йорк са станали петима граждани на Аржентина и един белгиец. Още един аржентинец се намира в тежко състояние в болницата, се казва в изявление на Министерството на външните работи на Аржентина. За гибелта на белгийския гражданин съобщи министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндер, като уточни, че още трима белгийци са получили наранявания по време на атаката. 

Манхатън
БГНЕС


Американският президент Доналд Тръмп определи нападателя като „побъркан човек”. Той обвини „Ислямска държава” за нападението. Към момента нито една групировка не е поела отговорността за извършената атака.