Атентат в Москва срещу легендарна фигура от руската мафия
Атентат в Москва срещу легендарна фигура от руската мафия / снимка: БГНЕС

Покушение срещу Вячеслав Иванков, известен в криминалните кръгове с прякора Япончик, бе извършено в Москва, съобщиха руските медии, позовавайки се на източници от правохранителните органи. Новината бе потвърдена официално и от прокуратурата.
   
Иванков е ранен тежко в корема и е настанен в реанимацията на Боткинската болница под засилена охрана. Срещу него са стреляли със снайперистка винтовка от паркиран автомобил около 19,20 часа във вторник, когато излизал от ресторант в руската столица. Представител на следствието при федералната прокуратура за Москва уточнил пред РИА Новости, че е Иванков е бил прострелян с три куршума.
  
За следователите няма съмнение, че покушението е поръчково, твърди анонимен източник от правоохранителните органи пред агенцията. 69-годишният Япончик, който живее отдавна в чужбина, преди няколко дни пристигнал инкогнито в Москва, за да уреди спор между две криминални групировки, контролиращи хазартния бизнес в руската столица. Явно една от тях е решила да го отстрани след неуспешните преговори.
   
Престъпната „кариера" на Япончик започва през 60-те и 70-те години на миналия век, отбелязва БТА. Краде още от 14-годишен, а първата си присъда получава на 26 години за джебчийство. В съветско време лежи в затвора 10 години за ръководство на престъпна група. През 1981 г. отново е осъден на 14 години, но през 1991 г. излиза на свобода. За него ходатайстват известни певци, актьори, правозащитници. Остава в Русия по-малко от година, след което със снимачния екип на известния руски режисьор Ролан Биков заминава за САЩ, където остава под фалшива самоличност. Настанява се в Бруклин. След пристигането му в "малката Одеса" рязко нарастват поръчковите убийства на бивши емигранти от бившия Съветски съюз, като убитите по правило са го ядосали с нещо.

ФБР го подозира във връзки с руската мафия, но успява да го арестува едва през 1995 г. През 1997 г. е осъден на 10 години за изнудване и фиктивен брак. През 2000 г. задочно е обвинен от руската прокуратура за убийството на трима граждани на Турция в Москва и през 2004 г. американските власти то екстрадират в Русия. През 2005 г. обаче московски съд го оправдава, като тогавашният прокурор на Москва Владимир Бакун заявява, че седем от 12-те съдебни заседатели са били криминални престъпници. Върховният съд на Руската федерация обаче потвърждава присъдата през 2006 г. и той е освободен.