/ БГНЕС
Експлозии били чути близо до Киев, които изглеждали като резултат от действието на противовъздушната отбрана на украинската столица, отблъскваща въздушна атака, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Цяла Украйна е била под тревога за въздушно нападение на зазоряване, допълва Ройтерс.

Електроснабдяването и водоснабдяването  в някои части на Киев бяха нарушени след масираната руска въздушна атака, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко в Телеграм, предаде Ройтерс.

Най-големият частен производител на енергия в Украйна ДТЕК заяви, че въвежда извънредни прекъсвания на електрозахранването след атаките.

Въздушната тревога в района на Киев продължила 24 минути и била отменена, информира ТАСС, позовавайки се на каналите за алармиране на населението.

Руската агенция допълва, че сигналът за въздушна опасност продължава да е в сила в Киевска, Кировоградска, Полтавска, Сумска, Харковска, Черкаска и Черниговска област на страната.

Украинските военновъздушни сили заявиха, че няколко ракети са били изстреляни от руските сили по Украйна. Десетки дронове също са били насочени към територията на страната.

До 10 безпилотни самолета са били унищожени при приближаването им към град в района на столицата Киев, заяви Сергий Попко, ръководител на Киевската военна администрация.

Местни жители съобщиха за няколко взрива, но казаха, че те са звучали като експлозии от системите за противовъздушна отбрана, отразяващи въздушната атака.

Русия все още не е направила изявление относно нападението. Двете страни в конфликта отричат нападенията им да са насочени срещу цивилното население и казват, че целта им е унищожаване на инфраструктура, която е ключова за военните действия на противниковата страна, отбелязва Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Йотински/БТА